Zdeněk Miler (1921–2011) on rakastettavan MYYRÄ hahmon tsekkiläinen luoja.
Ensimmäisen kerran Myyrä oli valkokankaan päätähtenä elokuvassa Kuinka myyrä sai housut. Miler oli saanut toimeksiannon suunnitella piirroselokuva, joka kertoisi lapsille, kuinka pellavakangasta valmistetaan. Aluksi taiteilija piti aihetta vaikeana, mutta keksi sitten käyttää rooleissa eläinhahmoja. Elokuvaa ideoidessaan Miler oli kompastunut myyrän koloon, ja niin Myyrästä tuli tarinan päähahmo. Ensimmäisen elokuvan jälkeen neuvokas ystävämme on esiintynyt 50 elokuvassa 80 maassa. Suomessa Myyrä-elokuvien videoensi-ilta oli vuonna 1986, ja Myyrä on yksi harvoista lastenvideoista, joka on ollut yhtäjaksoisessa levityksessä jo yli 20 vuotta.
Ensimmäinen suomennettu Myyrä-kirja, juuri tuo mainittu Kuinka Myyrä sai housut, ilmestyi jo vuonna 1959. Tämän jälkeen Myyrän seikkailuja on julkaistu lukuisina kirjoina ja uusia painoksia otetaan jatkuvasti. Zdeněk Miler on kuvittanut lähes kaikki Myyrä-kirjat ja osin kirjoittanut niiden tarinatkin. Miler on tehnyt myös yhteistyötä muiden tunnettujen tsekkiläisten lastenkirjatekijöiden kanssa. Kiltin ja ystävällisen Myyrän seikkailut sopivat hyvin myös perheen pienimpien luettavaksi ja katseltavaksi, sillä kuvitus on selkeää ja värikästä, eikä elokuvissa ole puhetta vaan pelkkä musiikkisäestys.
Kai Hanninen on monipuolinen luova ammattilainen. Hänellä on laaja kokemus graafisesta suunnittelusta, mediatuotannosta, taiteesta ja opettamisesta. Hän on koulutukseltaan medianomi (AMK) ja suorittanut maisteriohjelman Aalto-yliopistossa (Visual Cultures, Curating and Contemporary Art). Hanninen on myös suorittanut useita erikoistutkintoja, kuten äänisuunnittelun erikoisammattitutkinto. Hän on erikoistunut 3D-visualisointeihin, ääni- ja videotuotantoon sekä katutaiteeseen, ja hänellä on vahva osaaminen työkaluista kuten DaVinci Resolve, Cinema 4D ja Unity.
Kai Hannisen taiteellinen toimintansa kattaa lukuisia näyttelyitä, julkisia teoksia ja musiikkivideoiden ohjausta. Hanninen on julkaissut myös omaa musiikkia Sov̇ ed -nimellä ja tehnyt merkittävää yhteistyötä musiikki- ja videotuotannon parissa. Hän toimii edelleen aktiivisesti pienyrittäjänä ja on tunnettu innovatiivisista projekteistaan, joissa yhdistyvät teknologia, taide ja yhteisöllisyys.
Kai Hanninen on luova moniosaaja, joka rikkoo rajoja ja tuo uutta näkökulmaa taiteen ja teknologian maailmaan. Hänen työnsä inspiroivat ja haastavat yleisön ajattelemaan taidetta uudella tavalla.
Graffitikalenteri syntyi tarpeeseen, kertoo Kolttoselta Erja. Ruuhkavuodet lapsiperheessä vaatii seinäkalenteria muun järjestyksen ohella, jota koko perheen on helppo täyttää ja katsoa. ”Ostin ennen taide- ja pop kulttuurikalentereita kirjakaupoista. Ulkomaiset päivät oli hankalia, kotimaiset kalenterit tylsiä. Hyväntekeväisyyskalenterit usein toteutettu visuaalisesti hieman heikommin. Siitä se ajatus sitten lähti, että mikä olisi kivaa kuvastoa koko meidän perheelle.”
2024 järjestettiin toista kertaa valtakunnallinen kisa kotimaisille, nuorille graffitimaalareille. Parhaat piissikuvat kuratoi kalenteriin mukaan P.Heimo tiimeineen vuosikymmenien kokemuksella ja tarkalla visuaalisella silmällä.
Kalenteri on painettu Suomessa, siitä löytyy kotimaiset pyhät ja kuvasivu on 30cm x 30cm, avattuna kierteineen siis 60cm pitkä ehta SEINÄKALENTERI.
Ties vaikka jatkossa tehtäisiin muistakin aiheista tai muullakin katutaidetwistilla. Nyt haluttiin graffitikulttuurin lisäksi tukea nuoria!